Lisa Grotherus 10:e okt!

Lisa Grotherus är klarinettist och kompositör och skriver musik för radio, film och teater samt för egna band. Hon rör sig fritt mellan olika genrer både som artist, musiker, kompositör, kapellmästare och hon växlar även instrument från huvudinstrumenten klarinett och basklarinett till tenorsax och sång.

Lisa Grotherus har en bakgrund inom jazz, folk och improvisationsmusik och hon arbetar ofta med olika konstformer som dans, konst och poesi på scener som Dramaten, Stockholm stadsteater och Scenkonst Sörmland.

Hösten 2018 släppte Grotherus sitt debutalbum Dekontee på bolaget Do Music Records. Dekontee utsågs till årets bästa jazzskiva av musikmagasinet Lira samt till ett av årets bästa album, alla kategorier, av Göteborgsposten. Grotherus har inspirerats till albumets material under sin vistelse i Liberia och berättar musikaliskt om de platser och stämningar hon bevittnat i det en gång krigsdrabbade landet. Titeln Dekontee är det smeknamn som Grotherus fick under sin Afrikavistelse. I genomarbetade kompositioner visar Grotherus att hon är en ny stark och unik kraft att räkna med inom svensk jazz och folkmusik. 

Lisa Grotherus – basklarinett, klarinett, sång
Milton Öhrström – piano
Oskar Schönning – bas
Julia Schabbauer – trummor


Läs mer: lisagrotherus.com

Lyssna: https://open.spotify.com/album/3iEESQDCbpaAnxBr9SJg5M

https://soundcloud.com/lisa-grotherus

LITE PRESSRÖSTER OM LISA GROTHERUS OCH DEKONTEE:

”Min klarinett och mina två basklarinetter känner jag stor kärlek till, vilket märks inte minst när någon av dem går sönder. Jag känner mig fri på mina instrument… Men inte obegränsad. Till viss del känns klarinetten som en förlängning av mig själv, som min röst.” Intervju i Orkesterjournalen 

Sydsvenskan (Alexander Agrell): ”Vacker musik gjord med eftertänksamhet och känsla”

Upsala Nya Tidning (Björn G Stenberg): ”..det är inget tvivel om vem som är den skickliga huvudpersonen på detta fina album.”

Värmlands Folkblad (Björn Stefansson): ”En stark debut” 

Orkesterjournalen (Roger Bergner): ”Som klarinettist har Grotherus en fin ton, över hela registret på basklarinetten och på den vanliga för hon ibland tankarna till den mästerliga Jimmy Giuffre.”Grotherus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s